admin@yayasanuniti.org

Faq

Panduan Dasar

Ubantu.my adalah laman web yang menyediakan sistem canggih yang membolehkan sesiapa sahaja mengumpul dana dan memberi sumbangan secara dalam talian. Oleh itu, Ubantu.my mempertemukan orang-orang yang memerlukan dana dengan orang yang ingin menyumbang.

Penyumbang boleh menggunakan resit yang diterima dari sistem ubantu.my untuk menuntut pengecualian cukai pendapatan menurut Seksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan 1967.
Rujuk / Refer : LHDN 01/35/42/51/179-6.4726
No Warta Kerajaan : 9991
Oleh itu, kami menasihatkan agar penyumbang memberi maklumat diri yang lengkap agar sistem ubantu.my dapat mengeluarkan resit yang tertera nama sebenar penyumbang.

Ubantu.my hanya akan mengambil sedikit yuran iaitu 5% dari setiap sumbangan yang diterima sebagai yuran pengurusan.
Selain itu, yuran transaksi payment gateway juga akan dikenakan mengikut caj semasa. Buat masa ini caj, dari payment gateway (senangpay) adalah 1.5%.

Betul. Kami berpegang kepada peraturan Islam yang terdapat 8 golongan yang berhak menerima zakat dan infaq. Salah satunya adalah jawatankuasa pengurusan amil atau zakat, yang berhak mengambil bahagian 1/8 atau 12.5% daripada jumlah dana yang dikumpulkan. Dalam konteks ini, ubantu.my dikategorikan sebagai amil, jadi kita tergolong dalam kumpulan yang berhak menerima zakat, Walaubagaimanapun, yuran pentadbiran yang kami ambil jauh lebih kecil hanya 5% sahaja.

Tidak sama sekali!

 1. Pilih projek yang anda ingin bantu.
 2. Klik ‘derma’.
 3. Isikan butiran dengan lengkap ( tidak melebihi 1 minit ).
 4. Pilih kaedah pembayaran.
 5. Pemindahan derma.

 1. Tidak wajib. Orang yang tidak berdaftar boleh menderma secara langsung. Tetapi jika anda berdaftar sebagai ahli, anda boleh menikmati beberapa faedah di Ubantu
 2. Yayasan Uniti termasuk:
 3. Anda boleh melihat fail sumbangan anda, termasuk mana-mana sumbangan yang telah anda bantu
 4. Di laman profil anda di ubantu.my , anda boleh melihat kemaskini terkini dari projek pengumpulan dana yang telah anda bantu. Sebagai contoh, jika anda membantu membiayai pembinaan sekolah pondok, maka anda boleh membaca kemajuan terkini apabila pengurus sekolah pondok membeli bahan, bentuk bangunan, dan sebagainya.
 5. Kesemua manfaat di atas tidak dapat dinikmati oleh mereka yang belum mendaftar sebagai ahli di ubantu.my.

Boleh. Dalam bentuk borang sumbangan, anda boleh menyemak pilihan ‘’Menderma secara tanpa nama"

Boleh. Kerana selepas anda mengesahkan pemindahan, data anda (nama dan jumlah sumbangan) akan disenaraikan di halaman pengumpulan dana yang anda inginkan.

Kami memerlukan masa sekitar 30 hingga 60 minit untuk mengesahkan pemindahan anda. Anda juga boleh menghubungi kami melalui telefon, SMS, atau WhatsApp untuk mengetahui lebih lanjut mengenai status sumbangan anda.

Hubungi pihak pentadbiran ubantu.my.

Secara umumnya, masyarakat akan bersedia membantu jika mereka mempercayai anda. Oleh itu:

 1. (i) Utamakan hebahan pungutan dana kepada orang yang paling dekat dengan anda. Sebagai contoh dalam kumpulan whatsApp alumni sekolah, akaun peribadi Facebook, rakan serantau, dan sebagainya.
 2. (ii) Sertakan data peribadi anda (nombor telefon, nama pengguna media sosial, alamat penuh, dll.) untuk memudahkan penderma mengetahui siapa anda sebenarnya. Lebih lengkap data yang anda paparkan akan menjadi lebih baik.
 3. (iii) Tulis perihal pengumpulan dana anda dengan menulis cerita yang menarik dan sepadan dengan fakta-fakta. Setiap kali terdapat kemajuan terkini dari projek pengumpulan dana anda, laporkan kepada orang ramai dengan menyiarkan maklumat pada menu UPDATE pada halaman pengumpulan dana anda.
 4. Dengan cara ini, penderma akan tahu dan percaya bahawa anda adalah orang yang jujur, boleh dipercayai dan bertanggungjawab. Anda boleh mempelajari tips tentang mempromosikan, petua pemasaran dari orang yang pakar dalam bidang tersebut.

Perkhidmatan standard yang kami berikan kepada pengumpul dana adalah memasukkan maklumat pengumpulan dana anda di laman web ubantu.my. Untuk perkhidmatan promosi lain, terdapat syarat dan kriteria yang mesti dipenuhi. Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut.

Tarikh tutup dibuat mengikut tarikh anda. sebagai contoh, anda menentukan tarikh akhir pada 1 Oktober 2018, maka tempoh sah pengumpulan dana anda akan tamat selepas tempoh tersebut.

Tidak. Tempoh pengumpulan dana adalah berdasarkan tarikh, bukan berdasarkan sasaran sumbangan. Jadi sekiranya tarikh akhir telah tiba, tetapi jumlah derma belum memenuhi sasaran, maka pengumpulan dana akan dihentikan. Sekiranya tarikh akhir belum tiba, walaupun jumlah sumbangan sudah jauh melebihi sasaran, pengumpulan dana akan berterusan sehingga tarikh akhir.

Anda boleh melanjutkan tempoh sah, atau membuat pengumpulan dana baru dengan kandungan yang sama.

Kami akan memindahkan dana ke akaun anda selepas tamat tempoh pengumpulan dana anda. Atau jika anda benar-benar perlu menyalurkan dana secepat mungkin, sila hubungi kami.

Sila hubungi kami melalui telefon, WhatsApp, e-mel, atau lain-lain. Kami akan cuba untuk membantu anda dengan segera.

Anda akan dilayan. kami akan memberikan maklumbalas dengan segera. Jika anda menghubungi kami pada hari bekerja ( Isnin hingga Jumaat pukul 08.30 pagi hingga 05.00 petang).